Каміни є осередками з відкритим вогнем, тому розпалювання каміна має свої
відмінні риси. До того ж вона вимагає особливих запобіжних засобів. Якщо ви
запалили камін, то в жодному разі не залишайте його без догляду на тривалий
час. Так і до пожежі недалеко. А саме головне: перед тим, як розпалити камін,
переконайтеся в наявності тяги. Це зробити досить легко. Врахуйте, що засувка
повинна бути в даному випадку відкритою. Піднесіть до топки запалений сірник або клаптик паперу. Якщо полум’я «потягнулося»
у бік топки, то про тязі можна не турбуватися. Вона є. В іншому випадку камін
краще не розпалювати. Спочатку все ж переконайтеся, що в димар не попали
сторонні предмети.
Каміни працюють переважно на деревному паливі. Деякі моделі можна палити
кам'яним вугіллям і торфом. Крім цього, існують газові каміни.
У будь-якому випадку палити камін потрібно лише тим видом палива, на який
він розрахований!
Якщо ви вже тривалий час не користувалися каміном, то, цілком імовірно, що
в димовій трубі повітря застоялось. І він досить холодний, щоб камін
моментально розгорівся від піднесеного запаленого сірника. Повітря в даному
випадку буде перешкоджати вихідному руху гарячих газів. Тому не поспішайте з
розпалюванням каміна. Дайте нагрітися повітрю в трубі. Знову вам знадобиться
газетна бумага. Запаліть її і піднесіть до входу труби. Для цього вам
доведеться просунути руку в топку. Повітря прогріється, з'явиться тяга, а значить, камін готовий до
експлуатації. Пора розпочинати розпалювання.
Щоб розпалити камін, в більшості випадків прибігають до таких підручних засобів,
як стружка, старі газети і тріски. Каміни, що працюють на кам'яному або бурому
вугіллі, можна розпалити і спеціальними засобами. Ні в якому разі не можна розпалювати
камін вогненебезпечними рідинами (бензином і гасом).